Revolutionaire ticketing door blockchain?

De impact van blockchain technologie op evenementen

Kunnen we volgende week tickets boeken op de blockchain? En hoe zou dat dan werken?

Blockchain-technologie begint steeds meer deel uit te maken van ons dagelijks leven, we kennen het vooral van cryptomunten zoals bitcoin.

Maar wat is blockchain eigenlijk?

Het is een soort digitaal grootboek waarin transacties veilig en transparant worden opgeslagen. Deze technologie biedt spannende nieuwe mogelijkheden voor veiligheid en klantinteractie, niet alleen in evenementen maar ook in sectoren zoals luchtvaart, onderwijs en logistiek.

Toepassing in andere industrieën

Een paar eenvoudige voorbeelden kunnen de brede toepasbaarheid van blockchain verduidelijken:

  • Luchtvaart: Door blockchain kan een vliegmaatschappij bijvoorbeeld de passagiersgegevens zoals ticketreserveringen en bagage-informatie veilig opslaan. Dit systeem verhoogt niet alleen de veiligheid tegen ongeautoriseerde toegang en fraude, maar maakt ook real-time data sharing tussen luchthavens en luchtvaartmaatschappijen mogelijk. Dit kan helpen bij een snellere afhandeling en verbeterde passagierservaring.

  • Onderwijs: In het onderwijs kan blockchain worden gebruikt om de academische prestaties en diploma's van studenten op te slaan. Dit zorgt ervoor dat de gegevens niet alleen veilig zijn, maar ook gemakkelijk en betrouwbaar geverifieerd kunnen worden door bijvoorbeeld potentiële werkgevers of andere onderwijsinstellingen. Zo kan een universiteit die blockchain gebruikt, fraude in diploma's effectief tegengaan en de authenticiteit van de academische records garanderen.

  • Logistiek: In de logistieke sector helpt blockchain om de beweging van goederen vanaf de productiefase tot aan de consument te traceren. Een voorbeeld hiervan is een bedrijf dat blockchain gebruikt om de herkomst van zijn producten te garanderen. Consumenten kunnen door middel van een QR-code op de verpakking zien waar het product vandaan komt, welke route het heeft afgelegd en of het duurzaam is geproduceerd. Dit verhoogt de transparantie en efficiëntie in de hele supply chain.

Deze voorbeelden illustreren hoe blockchain-technologie kan bijdragen aan verhoogde veiligheid, transparantie en efficiëntie in diverse sectoren buiten de evenementenindustrie.

Belangrijkste voordelen van ticketing op basis van een blockchain

Stel dat we deze technologie zouden gebruiken bij het verkopen van tickets, dan kunnen we genieten van een paar voordelen:

  1. Verbeterde Veiligheid: Blockchain helpt bij het voorkomen van fraude. Elk ticket dat op een blockchain staat, kan niet worden gewijzigd of gekopieerd, waardoor elk ticket uniek en betrouwbaar is.

  2. Tokenisatie van Tickets: Dit betekent dat tickets worden omgezet in digitale tokens, kleine digitale stukjes informatie die opgeslagen worden op de blockchain. Dit opent deuren voor interessante loyaliteitsprogramma's en verbetert de ervaring van klanten.

  3. Automatisering via Smart Contracts: Dit zijn zelfuitvoerende contracten op de blockchain die automatisch bepaalde acties uitvoeren als aan de voorwaarden is voldaan, zoals het verkopen of valideren van een ticket, wat veel tijd bespaart.

  4. NFT-Ticketing: NFT staat voor 'Non-Fungible Token', een uniek soort digitaal activum. Dit maakt het mogelijk om tickets niet alleen als toegangsbewijs maar ook als verzamelobject te behandelen, wat extra waarde kan geven aan een ticket.

Van traditioneel naar digitaal

Om van het papieren ticket naar een digitaal ticket te gaan hebben we nog een lange weg te gaan. Maar het is één van de zaken die we in de toekomst hoe langer hoe meer zullen zien. Hoe groter het evenement, hoe belangrijker dit wordt omdat daar een modernere en veiligere systemen nodig zijn. Deze overgang naar blockchain-gebaseerde tickets maakt de aankoop en het gebruik van tickets makkelijker en veiliger voor iedereen.

Visie van Rood Fluweel

Op het moment van schrijven, volgen we bij Rood Fluweel de ontwikkelingen rond blockchain nauwlettend op.

Hoewel de technologie veelbelovend is, zien we momenteel nog te weinig directe voordelen voor onze klanten om deze op korte termijn te implementeren. Echter, de technologische wereld evolueert snel en we zijn altijd bereid onze beslissing te heroverwegen als nieuwe mogelijkheden zich aandienen die echte waarde voor onze klanten kunnen bieden.

Blockchain heeft ongetwijfeld het potentieel om de manier waarop we tickets kopen en gebruiken drastisch te veranderen, door verhoogde veiligheid en nieuwe manieren om met klanten te interageren.

blockchain visie toekomst