Hoe impulssubsidies aanvragen en waarom ze belangrijk zijn

Alles wat je moet weten

Ontdek hoe de nieuwe impulssubsidie van OPENDOEK jouw theaterproject kan transformeren! Leer alles over de aanvraagprocedure, de voorwaarden en de bedragen die beschikbaar zijn om artistieke ontwikkeling en samenwerkingen te stimuleren. Mis deze kans niet om je creatieve initiatieven naar een hoger niveau te tillen. Lees verder voor meer details en tips om succesvol subsidie aan te vragen.

Vanaf dit jaar biedt OPENDOEK, met steun van de Vlaamse Overheid, een nieuwe kans voor theatergezelschappen en individuele artiesten om extra financiële ondersteuning te krijgen voor hun projecten. De impulssubsidie van jaarlijks €50.000 is ontworpen om artistieke ontwikkeling en samenwerkingen te stimuleren. In dit artikel bespreken we hoe je deze subsidie kunt aanvragen en wat je moet weten om in aanmerking te komen.

Wat is de impulssubsidie?

De impulssubsidie is bedoeld voor projecten die de reguliere werking van een gezelschap of het artistieke parcours van een individuele artiest overstijgen. Dit betekent dat de subsidie bedoeld is voor unieke, innovatieve en inspirerende initiatieven binnen de podiumkunsten.

Wie komt in aanmerking?

Iedereen binnen de theatersector kan een aanvraag indienen, ongeacht of je een lid bent van OPENDOEK of niet. Mogelijke aanvragers zijn:

  • Feitelijke verenigingen
  • Vzw's
  • Individuele theaterbeoefenaars

Bedragen en uitbetalingen

De subsidiebedragen variëren afhankelijk van de aanvrager:

  • Individuele artiesten: €500
  • Gezelschappen: €1000 of €2500

De betaling gebeurt in twee delen: 80% bij de start van het project en de resterende 20% na goedkeuring van de inhoudelijke en zakelijke verantwoording.

Voorwaarden voor aanvraag

Om in aanmerking te komen voor de impulssubsidie, moet je aanvraag aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Overstijgen van de reguliere werking: Het project moet iets nieuws en bijzonders zijn binnen je artistieke activiteiten.
  2. Projecttijdlijn: Het project moet starten in het komende theaterseizoen (september van het jaar van aanvraag) en moet binnen twee jaar na de start van de subsidie voltooid zijn.
  3. Vrije tijd: De subsidie is bedoeld voor niet-professionele initiatieven. Professionals mogen wel betrokken zijn, maar kunnen niet zelf de subsidie aanvragen.
  4. Combineren van subsidies: De impulssubsidie kan gecombineerd worden met andere subsidiebronnen, behalve met impulssubsidies van andere amateurkunstenorganisaties.

Aanvraagprocedure

De aanvraag kan ingediend worden via dit formulier op de website van OPENDOEK. Dit formulier vraagt om een beschrijving van je project, de tijdslijn en een totale begroting. De aanvraag wordt eerst gecontroleerd door OPENDOEK en vervolgens beoordeeld door een onafhankelijke commissie. De beoordeling vindt plaats in juni en de beslissing wordt op 1 juli bekendgemaakt.

Zakelijk luik

Naast het inhoudelijke deel moet je ook een financiële begroting indienen. Deze begroting moet realistisch zijn en alle inkomsten en uitgaven bevatten. Bepaalde kosten zoals vaste kosten, terugwerkende kosten, geschenken, catering en huur (behalve bij locatieprojecten) worden niet aanvaard.

Veelgestelde Vragen

1. Wie kan de impulssubsidie aanvragen?
Individuele artiesten, feitelijke verenigingen en vzw's binnen de podiumkunsten kunnen de subsidie aanvragen.

2. Hoeveel geld kan ik aanvragen?
Individuele artiesten kunnen €500 aanvragen, terwijl gezelschappen €1000 of €2500 kunnen aanvragen.

3. Wat zijn de deadlines voor de aanvraag?
De deadline voor het indienen van een aanvraag is tot en met woensdag 15 mei 2024.

4. Hoe wordt de subsidie uitbetaald?
80% van de subsidie wordt bij de start van het project uitbetaald. De resterende 20% volgt na goedkeuring van de inhoudelijke en zakelijke verantwoording.

5. Kan ik de impulssubsidie combineren met andere subsidies?
Ja, de impulssubsidie kan gecombineerd worden met andere subsidies, behalve met impulssubsidies van andere amateurkunstenorganisaties.

Deze nieuwe subsidiemogelijkheid biedt een geweldige kans om je artistieke projecten naar een hoger niveau te tillen. Zorg ervoor dat je voldoet aan de voorwaarden en dien je aanvraag tijdig in om van deze ondersteuning te profiteren.

OPENDOEK Subsidies